Ziua sultanului

Când Libia era pe cale să se prăbușească în haos, armata Turciei a intervenit ajutând-o să-și mențină statalitatea. Erdogan a făcut-o cu hotărâre, în ciuda intereselor franco-anglo-americane cărora o prăbușire a Libiei le convenea de minune. De ce vă amintesc asta? 

Pentru că acum se desfășoară Campionatul Mondial de Fotbal în Qatar. Același Qatar unde, în urmă cu șase ani se punea de-o lovitură de stat. Care lovitură de stat a eșuat deoarece serviciile secrete turcești au informat oficialii de-acolo din timp. Mai mult, cu hotărâre, Erdogan a trimis armata ca să se pună în sprijinul autorităților. 

Dar, din nou, n-ar nicio logică. De ce trebuie să ne amintim acum de toate aceste evenimente trecute? Ei bine, Turcia trece printr-o perioadă financiară cam dubioasă. Americanii le-o trag turcilor pe unde apucă, iar când sunt prinși cu pantalonii în vine se fac că plouă. Așa cum au făcut la Kobani. După ce au instrumentat atacul terorist de la Istanbul prin intermediul kurzilor, acum, cu turcii dezlănțuiți, americanii i-au lăsat pe kurzi cu fundu-n baltă declarând că războiul Turciei e justificat. Deh, știu că sultanul e nevricos și la câtă putere are poate să le-o tragă urât. Iar pe ei îi deranjează că sultanul are atâta putere.

Și-i deranjează atât de mult încât îl frig financiar. De ce? Pentru că-n vară sunt alegeri și speră să-l șifoneze. Dar turcul nu se lasă. Și iată că, în ciuda bugetului găurit, începe să-și umfle mușchii financiari. Fără nicio explicație, Libia a virat Turciei 20 mld. $. Fix așa, gratis! De la prieteni. La fel a făcut și Qatarul. Tot 20 miliarde de $ au virat și ei. Să fie, să se găsească, știți cum se zice! Într-o mișcare surprinzătoare, Arabia Saudită a zis și ea să-l umilească pe Sultan și a virat la fel de inexplicabil 5 mld. $. 

Așa că sultanul are din nou bani, iar americanii caută cu disperare alte metode de fragilizare.

Un produs Blogger.