După ce a decis distrugerea economică a României prin primul pachet de măsuri, Bolovan a venit acum cu așa-zisul pachet pentru sănătate. Spune el că sănătatea nu mai e sustenabilă, că „România nu-și permite”. Aceeași Românie care încasează o taxă destul de mare pentru sănătate, dar în urma căreia nu se returnează mai nimic.
Ce avem în România? Din păcate încă avem șpaga la medic, cozi infernale la secțiile de urgență și la cele de specialitate, iar la spital, în general, mergi să mori. Desigur sunt excepții, dar acestea, așa cum am spus, sunt excepții! Într-o oarecare măsură, discursul lui Bolojan este unul cât se poate de corect, dar ... ghici ce? Nu e un discurs de premier. În plus, așa cum vom vedea, Bolojan e un ticălos care, de fapt, vrea să tragă tot pe spatele omului simplu.
În primul rând: ce a vrut să spună atunci când a remarcat că 80% din cheltuielile unor spitale sunt strict salariale și că „nu există performanță”? Ce a vrut să spună atunci când a afirmat că trebuie să se facă „regrupări”? O chestiune pe care n-am mai văzut-o de pe vremea lui băsescu, anume închideri de secții sau de unități spitalicești.
Cum judecă Bolovan situația? Spune el că unele secții sunt subpopulate, deci nu e „rentabil” să menții acele secții. Zău? Să vă dau un exemplu banal: secțiile de ortopedie sunt dependente de cei care-și rup membrele. Vara, din punctul de vedere al lui Bolovan, „nu sunt rentabile” deoarece nu prea-și rup oamenii mâinile sau picioarele. În schimb iarna, acestea devin pline. Privind afluxul de pacienți, Bolovan va constata că în multe orașe din țară acele secții nu sunt necesare. Și va comasa întreaga ortopedie țară în câteva zone. Când însă situația va deveni explozivă, nu vor fi suficiente paturi, astfel încât cei pe care-i duce mâna se vor duce la privat, în timp ce cei pe care nu-i duce mâna vor aștepta pe holuri eliberarea unui pat. Operațiile, de asemenea, se vor desfășura cu programare, efectuate de o mână de chirurgi epuizați, care vor face greșeli. Și asta doar în cazul unei specialități. Multipliocați și veți înțelege cum arată haosul!
Iată un prim aspect: închiderea de unități spitalicești. Celălalt aspect este cel legat de „utilizarea medicamentelor inovatoare”. Aici e o poveste lungă. Trebuie sau nu trebuie folosite? Pacienții, desigur, vor spune că da, deoarece companiile farmaceutice promit marea cu sarea. În special în ceea ce privește tratarea bolilor terminale. Este așa? Evident că nu! Cele mai multe medicamente se dovedesc a fi simple șarlatanii, care uneori mai mult complică situația și sfârșesc prin a fi retrase de pe piață. Ce e de făcut?
La modul teoretic, sistemul de sănătate ar trebui să fie orientat aproape exclusiv pe medicația strict generică. Să vă dau un exemplu: ce ce medicii prescriu Aspenter și nu un sfert de aspirină? În realitate, medicii, alături de firmele farmaceutice, jefuiesc în mod egal oamenii și sistemul de sănătate. Tot sistemul de sponsorizări pentru participarea medicilor la diverse congrese este unul odios, menit a impune anumite medicamente. În plus, se prescriu absolut aiurea o groază de vitamine, fără să fie nevoie de ele. Motivul? Sfânta șpagă.
Ce faci însă cu așa-zisele „medicamente inovative”? Ca să fie corect, poți face o comisie de verificare a eficienței și a oportunității unor asemenea medicamente. Dacă, de exemplu, un medicament „garantează” încă o lună în plus unui pacient în stadiu terminal, merită sau nu acel medicament? Ce ar fi mai bine pentru acel pacient: un medicament incert, care, de obicei, vine și cu efecte adverse groaznice, sau un tratament paliativ decent? Sunt întrebări care trebuie puse și chestiuni care trebuie decise. Din păcate cu sânge rece și prin iterații succesive.
Însă, ceea ce se va face Guvernul Coate-Goasle va fi dărâmător pentru omul simplu. Sistemul știe să lase portițe. Astfel, cel mai probabil, accesul la aceste medicamente se va face pe bază de aprobare, astfel încât săracii să nu aibă acces, iar cei cu dare de mână să se poată strecura. Vi se pare cunoscut?
O altă dilemă pe care o am este cea a Caselor de Sănătate. A înțeles cineva care-i rostul acestor construcții artificiale? Dacă tot ai un sistem care scârțâie și se află sub presiune, la ce plătești aiurea 4000 de salarii? Cu ce se ocupă oamenii ăia acolo? Nu-i mai simplu să se renunțe la acest model?
Nu în ultimul rând, veșnica problemă a apartenenței medicilor atât la sistemu de stat cât și la cel privat. Dacă stai să le analizezi programul, unora nu le ajung 24 de ore pe zi, dar sfidează. Cum? Păi dând chiulul de la stat și făcându-și program la privat. S-a întrebat cineva dacă acest sistem e OK? Nu știu ce să zic, eu unul cunosc doar medici onești, care-au făcut alegerea, pe care-o respectă. Dar restul? Cât de Ok e să te aștepte pacienții cu orele pentru că programul tău se intersectează cu cel de la clinica privată și, chiar dacă nu se intersectează, ai de făcut un drum care, desigur, mușcă din programul de la stat.
Per total, pot paria că va ieși o întreagă varză din tot ceea ce propune Bolovan. Motiv pentru care vă recomand să aveți grijă maximă să nu vă îmbolnăviți. Și, atenție, toate sunt corelate: dacă ești dependent de supermarket, s-ar putea să-ți croiești singur drumul spre boală, iar acolo, după cum observăm, stă Bolojan cu coasa.
Trei miniștri au fost avertizați oficial în 2024 că sute de bolnavi cu dizabilități se află ilegal în azilele improvizate de un „particular” în județul Bihor.
RăspundețiȘtergereCazul a fost expus de postul Digi 24, iar între timp ies la iveală noi informații.
Mai multe detalii despre acest subiect, dar și despre chiriașii speciali ai justiției, găsiți în ediția de astăzi, 21 iulie, din Știrile Zilei de la Recorder:
https://youtu.be/9wWW5A3fz0Q
Paturile închise nu vor dispărea ci se vor găsi în oferta privată. Se distruge doar sistemul de stat creându-se un spațiu vid pentru implementarea fondurilor de investiții.
RăspundețiȘtergereÎngrijirile medicale nu vor mai fi asigurate de stat. Fiecare va plăti o asigurare de sănătate privată ce va impune un preț în funcție de starea de sănătate a fiecăruia (scopul dosarelor medicale digitalizate la care vor avea acces conglomeratele financiare).
Unitățile de stat vor și ele la rândul lor conduse după un stil de management privat în care va conta doar performanța financiară. Salariatul nu va mai avea un post protejat ci va fi zburat oricând. Sistemul de sănătate a fost lăsat în derivă pentru ca personalul să devină corupt și blamat încât măsurile neoliberale să fie justificate și acceptate de populație.
Iar mediul privat medical va oferi doar serviciile care sunt rentabile. Va trata numai bolile ce merită pentru că oricum tratamentele vor fi decise doar de BigPharma. Atâta timp cât statul social nu mai există, prin mediul privat farmaceutic vor deține dreptul de viață și de moarte asupra populației.
"Sistemul de sănătate a fost lăsat în derivă pentru ca personalul să devină corupt și blamat încât măsurile neoliberale să fie justificate și acceptate de populație."
ȘtergereEu personal nu stiu pe ce lume traiesti tu si oamenii ca tine de nu sunteti capabili sa intelegeti niste lucruri absolut banale si evidente pentru toata lumea. In mod evident sunteti prosti facuti gramada!
De la infiintara sistemului si constructia cladirilor, de peste 70 de ani ABSOLUT TOT SISTEMUL DE SANATATE DE STAT din Romania de la dispensare si policlinici pana la spitale judetene si universitare, atat cel comunist cat si cel post comunist, este doar un cacat infect, ineficient si putred de corupt inca de pe vremea lui Ceausecu, de cand acesta l-a construit si a tolerat coruptia omniprezenta si arhicunoscuta. Plus ca TOT PERSONALUL MEDICAL de la infirmiere si brancardieri pana la medici luau spagi, sau faptul ca personalul de la cantinele spitalicesti furau mancarea pacientilor, nu doar pentru consum propriu, ci si pentru a face comert cu aceasta. Nu era om in Romania sa nu cunoasca faptul ca "la doctor" sau la dispensar/policlinica/spital NU TE DUCI CU MANA GOALA fara "SA DAI DREPTUL", macar o curca, un picior de porc, o galeata de branza pusa la zer, o vadra de vin, ceva daca nu aveai bani de dat, altfel mureai pe holurile spitalelor fara sa se uite nimeni la tine.
Oamenii trecuti de 50 de ani care au avut ghinionul de a avea tangente cu sistemul medical romanesc cunosc aceste lucruri foarte bine, si cum aratau holurile spitalelor cu oamani amariti veniti de la tara CU SACOSELE PLINE, si personalul medical cu buzunarele doldora de bani.
Repet: INCA DE PE VREMEA LUI CEAUSESCU!
Sa nu mai vorbim despre faptul ca acest sistem nu are absolut nimic sustenabil financiar, la fel ca si sistemul de pensii, alaturi de absolut toti banii ce merg la buget se bazeaza pe "principiul solidaritatii si contributivitatii", adica este nici mai mult nici mai putin decat O SCHEMA PONZI FALITA, sau un "Caritas" spus pe romaneste.
Nu in ultimul rand, pe vremea lui Ceausecu sistemul educational medical incepand cu liceele sanitare, trecand prin scolile postliceale de asistenti si ajungand la facultatile de medicina, chiar daca nu era la nivel occidental nici ca programa/materie nici ca modernizare/tehnologie sau cercetare scotea cat de cat personal competent. Acum, TOTI absolventii din domeniul medical din punct de vedere profesional SUNT PUR SI SIMPLU NISTE CATASTROFE, putand concura de la egal la egal cu personalul similar din tari bananiere si de lumea a treia, nu cu personalul din lumea civilizata si dezvoltata! Asta este si motivul pentru care sunt ciuca batailor cand emigreaza si ajung prin Vest. Ba chiar se cunosc cazuri mediatizate prin presa cu prosti romani bagati la puscarie dupa ce au cerut "atentii" si au conditionat actul medical. Erau pur si simplu incapabili sa inteleaga ce anume au facut gresit, ca in Romania nu pateste nimeni nimic "pentru atata lucru"!
Sa pui situatia absolut catastrofala a sistemului medical romanesc ce dureaza TIMP DE MULTE DECENII pe spatele "masurilor neoliberale", denota faptul ca tu si cu oamenii cat tine sunteti pur si simplu foarte, foarte, foarte prosti!
"Iar mediul privat medical va oferi doar serviciile care sunt rentabile. Va trata numai bolile ce merită pentru că oricum tratamentele vor fi decise doar de BigPharma."
ȘtergereMediul privat medical va trata doar serviciile medicale PE CARE TI LE PERMITI si PE CARE LE PLATESTI.
Nimic mai mult!
"Atâta timp cât statul social nu mai există, prin mediul privat farmaceutic vor deține dreptul de viață și de moarte asupra populației."
"Statul social" este un gunoi ideologic fondat prin furt si terorism ce nu are absolut nici un drept moral sau economic sa existe.
Dar fi fara grija, ca se va ajunge exact ca la socialistii din UK. Prostimea si saracime va plati NINo si va muri cu zile astepatand peste 6 luni pentru un banal consult la stat sau asteptand peste 1 ciar 2 ani pentru o banala operatie la stat, restul isi vor face asigurari private cum sunt de ex cele de la Bupa si vor fi primi serviciile pe care le platesc incepand cu banalele consulturi si analize complete bianuale si pana la operatii complexe. Disponibile atat la clinicile din tara cat si in strainatate.
Oare cand voi prostovanii marxisti veti intelege faptul ca viata si economia FUNCTIONEAZA PE BANI bah! Nu pe "egalitate" si "solidaritate" sau alte ineptii si utopii marxiste?
https://www.bupa.co.uk/
https://www.bupaglobal.com/en
https://iqmed.ro/bupa/
Bolojan: nu e normal ca 80% din bugetele spitalelor sa mearga pe salarii!
RăspundețiȘtergereAproape 80% din bugetul SRI merge pe salarii si pensii! Inclusiv pe pensiile SIE! Asa mai merge?