vineri, 25 iulie 2025

Secretul consilierei secrete


Scandalul consilierilor secreți ai vicepremierului Anastasiu îmi aruncă în față o cunoștință mai veche, de pe vremea în care abia îmi începusem blogul, anume tovarășa Speranța Munteanu. Pe vremea aceea era expertă în imobiliare, în timp ce acum văd că e expertă în Strategie și restructurare. Aproape că am căzut în bot constatând această adevărată „șaorma cu de toate”.

Las de-o parte faptul că, pe vremea aia, când subsemnatul spunea că piața e nesimțit de supraevaluată, săreau experții gen tovărășica noastră care spuneau că ăștia ca mine sunt conspiraționiști și că ei, studiind ecuațiile complexe după care se ghidează, au ajuns la concluzia că și dacă ar fi să scadă, ar scădea la prețurile din 2006, deci nici vorbă recesiune sau criză. Știți, era perioada în care băsescu spunea că „România refuză să intre în recesiune” și-n care lătrăii pro-ioropieni o frecau în trendul care li se ceruse.

Problema Speranței însă nu este asta. Pe-atunci am văzut-o vorbind și, după ceea ce scotea pe gură, am intuit că are bagaj intelectual destul de redus. Un fel de Guseth a mediului corporatist. De altfel, chiar vă încurajez să vedeți ce scrie pe rețelele de socializare și să-mi spuneți dacă depășește nivelul de clasa a VII-a Z. Curios, am întrebat în stânga și-n dreapta ce-i cu tovarășa asta. Mare lucru n-am aflat. Nimeni nu prea o suporta, dar era numită și, în afară de lingăii de pe lângă ea, care-o pupau în toate pozițiile, ceilalți băgau capu-n pământ și fluierau a pagubă.

Asta până când unul mai revoltat, care oricum părea scârbit de ce se întâmplă în firma aia „cu galoane” m-a tras de mânecă și mi-a spus: „Ai dreptate, e vai de capul ei! La ce să te aștepți? Nema studii, nema cunoștințe”. N-am înțeles ce vrea să spună omul ăla, motiv pentru care, am sărit să o caut la CV. Unde, ce să vezi?

Ca studii superioare, Speranța Munteanu are ... Facultatea de Construcții. Acum să nu fiu înțeles greșit, au fost și sunt numeroși oameni care fac Construcțiile din pasiune, ajungând acolo pentru că asta vor să facă. Însă, facultatea respectivă mai avea un renume pe vremea lui nea Nicu, anume că se intra ușor. Ceaușescu avea nevoie de mulți constructori și de aceea erau foarte multe locuri acolo. Și uite-așa, în timp ce la alte facultăți erau câte 20-30 pe loc, la Construcții nu trebuia decât să te înscrii și să iei peste 5. Ar fi de studiat dacă asta a fost primna facultate la carea  dat doamna în cauză, sau a fost varianta de salvare după ce a încercat de n ori în alte părți. Și de la studiile acestea probabil a devenit „expertă în imobiliare”.

Suplimentar, doamna în cauză adaugă la CV un EMBA la Sheffield University. Care-i diferența dintre MBA și EMBA? MBA-ul e un program full time, pe care-l faci de obicei după facultate și care insistă pe aspectele fundamentale de la A la Z, în timp ce EMBA-ul este un program dedicat executivilor în funcție, un fel de „completare de studii” la seral. Dar mai e un mic amănunt pe care-l relevă CV-ul doamnei. Într-o paranteză spune: „Level1 and Level 2 complete – făra disertație”. Păi ce-a vrut să spună poetul aici? Nimic altceva decât că e un EMBA început și neterminat, dar îmbârligat astfel încât să pară că e OK. Un fel de „instagramabil” din punct de vedere al CV-ului. 

Frumusețea frumuseților este în poziția a treia: „Corporate Restructuring Programme” la Harvard Business School, Boston, USA- Executive Education,(2006). Știți ce este ăsta? E exact stilul de șmecherie tefelisto-useristă. Dacă mai țineți minte, usereii veneau cu CV-uri pompoase, cu studii la Harvard sau la alte universități de prestigiu. Care studii se dovedeau a fi cursuri de câteva ore organizate de universitățile în cauză pentru a mai încasa „una de-un leu” din eliberarea de hârțoage cu sigkla universității către cei veniți din țări bananiere. Chestia asta a tovarășei Speranța, cel mai probabil, a fost o chestie de câteva zile, în urma căreia iei o hârtie pentru participare. De exemplu, acum e un curs similar la Harvard, de doar șase zile, cu numele „Designing and Executing Corporate Revitalization”. Șase zile și ți-ai luat diplomă de Harvard. Nu e mișto? O fi, dar din punct de vedere al CV-ului e absolut irelevant.

Suplimentar, mai menționează două cursuri corporatiste făcute în Franța sub egida PwC. Astea sunt chestii de genul trainingurilor, unde se discută bla-bla-uri și noaptea stai la beție. Deci canci din punctul de vedere al subsemnatului. 

Ăstea sunt studiile tovarășei Speranța. Dacă sunt relevante sau nu, spuneți voi. Însă, când mă gândesc că de o asemenea persoană au depins destinele unora, parcă mă ia cu furnicături pe șira spinării. 

Mai mult, inserarea sa într-o structură a statului român, la recomandarea altui „geniu” al business-ului „Iancu Guda - Banii în mișcare”, mi se pare extrem de dubioasă. Dar, până la urmă, este vorba de pafarismul întregului executiv care apelează la toți „marketații” de pe piață, gen Moise Guran. Hai să fim serioși!

10 comentarii:

  1. ROMÂNIA ESTE STAT MAFIOT ! HAITE ORGANIZATE SUB DENUMIREA DE PARTIDE ... HOȚI, DERBEDEI, TÂMPIȚI, DROGAȚI ȘI CURVE PROASTE !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinand cont de faptul ca politicienii sunt oglinda poporului, acum spune tu cum e poporul, exact ala care ii voteaza, ii legitimeaza si ii sutine la infinit pe acesti politicieni

      Ștergere
    2. Greșit ..multi analfabeți au intrat în politica aducind rable de mașini după care cotizau la președinții de partide pentru funcții 🫡🫡🫡🤔

      Ștergere
    3. nu conteaza ce se voteaza, conteaza cine numara sau cine hotareste(ccr)

      Ștergere
  2. Dar macar numele ei spune ceva,Speranta....😁🤷

    RăspundețiȘtergere
  3. Când aud de agenție imobiliară eu pun un semn de întrebare referitor la integritate.
    Am observat că agențiile imobiliare și-au făcut o strategie ca să jecmănească atât cumpărătorul cât și vânzătorul. Natural vânzătorul vrea să vândă cu un preț cât mai mare, iar cumpărătorul să cumpere la un preț cât mai mic. Agenția (teoretic) își ia un procent (de 3%) din valoarea tranzacției. Să zicem o casă de 200 000 euro. Procentul lor = 6000 euro (dacă ia și de la cumpărător, e dublu).
    Dar ei fac altfel. Îl conving pe vânzător să coboare la 150 000 euro, chiar mai puțin. Îl conving pe cumpărător să dea 250 000 de euro, și bagă un intermediar de-al lor între ei. Ca să nu plătească taxe notariale poate fi magistrat sau notar sau fiu/fiică, soț/soție de notar, și are 90% reducere de la taxele notariale. Acest intermediar cumpără cu 150 000 de la vânzătorul fraierit, vinde cu 250 000 la cumpărătorul fraierit, și mai ia și 6% (câte 3% de la fiecare) comisionul agenției. Deci face profit de 100 000 + comisioanele (dacă ia și de la cumpărător). Ca să se asigure că nu se răzgândește vreunul (că altfel rămân cu casa „pe stoc”), fac precontract cu ambii.
    Am observat la o agenție (când am vrut să vând ceva) cum încercau să-mi bage pe gât un preț de 10 ori mai mic. Am observat și că OLX este al unei agenții imobiliare (Storia). Au ăștia o bază de date uriașă și pot să țină pe loc vânzările, până cedează ambii. Uneori nu fac vizibile anunțurile decât pentru contul care le-a pus. Mă acuza cineva din familie că n-am dat anunțul, că a căutat. Am căutat și eu fără să fiu logată pe cont și nu apărea.
    Ar trebui să facă cineva curat aici, sau să scoată la lumină.
    Vreun Recorder, Rise, ceva. Dar dacă și ei au o agendă iar abuzurile astea nu fac parte din ea (să pună la pământ niște oameni anume), de ce ar face curat?

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.sfin.ro/lichidatorii-acesti-sacali-ai-insolventelor-azi-speranta-munteanu-kpmg-si-remus-borza-lichidatorul-penal/

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca habar n-aveti ce inseamna facultatea de constructii...nu ma intereseaza cine a absolvit-o si de ce, sau cum dar, manipularea cu prostocratia si incompetenta nu trebuie sa conduca la generalizari prostesti...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca sa fie opriti usr-istii, aproape ca mi-as dori un razboi sau un cutremur!

    Au navalit contabilii usr-isti sa privatizeze banii Casei de Sanatate: https://www.sfin.ro/wp-content/uploads/2025/07/Analiza-performantei-economice-si-operationale-in-sistemul-de-sanatate-1.pdf
    cu inspiratii de la britanici, care isi distrug sistemul lor de sanatate.

    In fata absolventilor (criminali) de ASE, care numara boabele de fasole ca sa eficientizeze arta sanatatii (care prin deficitie si experienta trebuie facilitata, nu incorsetata prin taierea banilor), lasati absolventii de
    constructii in pace, ca ei au facut deocamdata mai putine crime.

    RăspundețiȘtergere