miercuri, 9 iulie 2025

Marsilia în flăcări


O mașină care a luat foc pe autostrada A552 a declanșat un incendiu de proporții în Marsilia. Pare efectiv de necrezut, dar fix asta s-a întâmplat: o mașină a aprins vecinătatea orașului, după care flăcările s-au extins rapid. Pompierii francezi, incompetenți și neechipați, așa cum îi știm, n-au reușit să controleze incendiul decât abia în urmă cu câteva ore(asta după declarațiile lor). Până acum  au fost avariate 63 de clădiri rezidențiale dintre care zece sunt complet arse, 110 persoane au fost rănite, dintre care 31 de pompieri și ofițeri de poliție. Peste 400 de persoane au fost evacuate.

Incendiul, în sine, este un semn al disoluției societății franceze. Declanșarea de către o mașină a unui incendiu masiv de vegetație arată limpede că vegetația nu era controlată în proximitatea autostrăzii, ceea ce e de nepermis. Țin minte că o situație similară am pățit în Portugalia când, pe autostradă, am crezut că n-o să mai ies viu de-acolo.A izbucnit un incendiu de pădure și m-am trezit înconjurat de un fum gros de nu distingeam drumul. M-am orientat efectiv cu GPS-ul, căutând să nu ating marginile drumului. Norocul meu a fost că am ieșit în 500-600 de metri din fum întrucât altfel nu-mi dau seama cum m-aș fi orientat. Înțeleg și tembelismul cu „să fim verzi”, dar când ai o pădure cu o probabilitate mare de a lua foc, o izolezi cumva de autostradă, nu lași copacii să-ți vină până la asfalt.

Cam la fel e povestea și cu autostrada de unde a izbucnit incendiul din Marsilia. Ceea ce nu se spune este că în Franța sunt probleme serioase în gestionarea interfețelor habitat-pădure. Nu se respectă obligația de curățare a resturilor vegetale nici măcar în proximitatea locuințelor. Rapoarte independente vorbesc despre o nerespectare crasă a obligațiilor de curățare în zona Marsiliei în general și în zona autostrăzilor în special. 

Ideea e simplă: în zonă nu mai plouase din mai, vegetația era uscată și necurățată, iar temperaturile mari și vântul puternic(peste 70 km/h) au contribuit la dezastru. Încă o dovadă că Franța este o țară în descompunere. 

5 comentarii:

  1. Si unde mai puneti ca si ala sau aia mai batrana a lu' Macărău nu a vrut sa-i dea mânuța la coborârea din avion, zilele trecute. Disolutia-i mare. Arde' padurilii, arde' de suparare mimozele incerte de gen, arde Macărău... Grav si cu cocolinazatorii astia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si a mai venit si un val de sinucideri misterioase. Ultimul este politicanul Olivier Marleix, care a scris La Liquidateurs.
    Prezentare Amazon: For forty years, an elite has wanted to liquidate France. Since 2017, this elite has been in power.
    Olivier Marleix was one of the first politicians to denounce the mores of an elite, at the time of the sale of Alstom. It was on that occasion that he met the one who would become one of the country's greatest liquidators: Emmanuel Macron, then Minister of Economy. Since 2017, the young president has pursued his project: to open France's doors to foreign capital and governance, to an unfair globalization.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intradevar, Franta incepe sa aiba probleme serioase. Din pacate aceste probleme se pot observa in toata Europa Occidentala (Italia, Germania, Austria, Belgia, Olanda, etc); nu-i vad bine in urmatorii trei - cinci ani.

    RăspundețiȘtergere