Front Update 27.07.2023

* În timp ce armata rusă continuă asaltul spre Lîman, ucrainenii încearcă să dea lovitura în Artemovsk. La Klișivka, în sudul Artemovsk-ului, AFU a reușit să obțină o superioritate numerică prin concentrarea mai multor trupe, susținute de tancuri și drone de atac. În timp ce ucrainenii cam spărgeau liniile rusești în Klișivka, rușii au contraatacat în Andrivka și apoi au înaintat în Dilivka, apropiindu-se de nodul de la Kosteantînivka. Doar că ucrainenii si-au continuat atacul punctual reușind să obțină o superioritate din puntul de vedere al forței de foc în fazele esențiale ale bătăliei. În final, rușii au trimis pentru stabilizare o brigadă de asalt, două batalioane și două regimente de tancuri împreună cu drone tactice. Situația este destul de complicată acolo întrucât ucrainenii au reușit să taie comunicația cu Andrivka și, din punct de vedere topografic, au o poziție mai bună.

* Rușii pun presiune masivă în pădurea Serebrianka, împingând în mod metodic forțele AFU din ce în ce mai în spate. Aici au reușit să împingă aproximativ 3 km pe o lungime de 15 km prin metode extrem de istețe de învăluire. Din acest punct de vedere, pregătirea soldaților ruși și strategia adoptată sunt net superioare AFU.

* În Zaporoja, Ucraina a atacat ieri în două valuri. Primul val - compus din soldați ucraineni antrenați în Occident și mercenari - a fost oprit de ruși la 10:12. Cel de-al doilea val a fost oprit la ora 14:00. Pierderile au fost destul de bunicele: 2 tancuri Leopard, 3 Bradley, alte 10 tancuri diverse, 4 M113 etc. 

* Rușii au bombardat mai multe facilități ucrainene de pe întreg teritoriul țării. La Hmelnîțkîi au reușit un nou bombardament asupra depozitului de combustibili și armament, dar și un atac radical asupra aeroportului de acolo unde se aflau avioanele din care ucrainenii lansează rachetele Storm Shadow. De asemenea, surse rusești vorbesc despre distrugerea altor centre de coordonare occidentală din jurl Kievului și din Lvov. De menționat este că dronele Geran reușesc pătrunderi din ce în ce mai spectaculoase pe teritoriul Ucrainei, în ciuda simplității lor tehnologice. Cea mai recentă lovitură spectaculoasă dată cu o dronă Geran a fost penetrarea sediului SBU din Lvov. De asemenea, mai amintesc lovirea celui mai mare depozit de arme și muniții de pe teritoriul Ucrainei, cel de la Sumî.

* Nu în ultimul vă aduc în atenție două premiere absolute ale rușilor pentru front. În primul rând tunul autopropulsat 2S43 Malva și o variantă îmbunătățită a „Aligatorului” care deja a făcut ravagii acolo. Oricum, lupta pare a se înteți deoarece AFU e împisă isteric în față de către forțele occidentale. 

Câteva elemente pe care le remarc. NATO fortifică puternic statele nordice, părând a abandona zonele sudice. Posibil ca noi și bulgarii să fim folosiți iar ca monedă de schimb, altfel nu-mi explic măsurile care se iau. Aviz poiticienilor care ar trebui deja să simtă un junghi în spate. De asemenea, în zona rusă începe să se remarce o nouă sintagmă, anume „fosta Ucraină”. Deseori analiștii, jurnaliștii și blogerii se referă la teritoriul „fostei Ucraine”. Înțelegeți, cred, care e ținta urmărită de ruși.

Un produs Blogger.