Front Update - 21.07.2023

Front update

Ieșirea rușilor din convenția cerealelor face ravagii. În timp ce occidentalii plâng precum babele, Putin iese și spune adevărul, anume că din tot ceea ce a livrat Ucraina grosul a mers în Europa Occidentală și doar o cantitate marginală a ajuns în Africa. De asemenea, arată cu degetul către același Occident care încă odată a mințit întrucât restricțiile impuse Rusiei la exportul de cereale nu au fost ridicate. Cu alte cuvinte, Occidentul a făcut din nou ca în cazul Acordului de la Kiev. De data aceasta, pentru a-l îmbuna pe Putin, viperele occidentale l-au împins la înaintare pe nulul António Guterres, căruia rușii nici nu s-au mai obosit să-i răspundă. Mai țineți minte sintagma „Marea Neagră lac rusesc”? Ei bine, cam în asta au reușit să o transforme prostovanii occidentali.

De la realitățile acestea pornim observarea situației de război. Odesa a fost bombardata continuu timp de patru zile consecutive și nu sunt semne că operațiunea se va opri. Sunt distruse cu o precizie chirurgicală toate facilitățile militare din oraș și proximitatea sa: instituții ale armatei, depozite de arme, muniții și combustibili, dar și cazarme sau locuri de întâlnire ale soldaților. Remarcăm o modificare de strategie a ofensivei rusești. Dacă până acum bombardau „la nervi”, acum situația e diferită. Se bombardează temeinic pentru a tăia relevanța armatei ucrainene. 

Anunțul Ucrainei că va utiliza apele teritoriale ale statelor NATO pentru a-și exporta grâul este de-a dreptul hazliu deoarece acele nave trebuie să treacă prin apele teritoriale ucrainene care sunt țintă legitimă a Rusiei. Oricum, situația s-ar putea să ne ajute întrucât rușii plănuiesc inclusiv o operațiune de sabotaj care să blocheze Canalul Bîstroe.

În Zaporoja ucrainenii au avut o ultima tentativă de atac major în 19 iulie, tentativa sfârșită cu un eșec de proporții. Au pierdut un număr record de tancuri, vehicule blindate și soldați, astfel încât pare că a ajuns la fundul sacului. Asta în timp ce Rusia înaintează în forță dinspre est. Pe linia Kupiansk-ului, rușii atacă disciplinat și profită de deficitul de personal al ucrainenilor. Ținta pe moment sunt fortificațiile din jurul Harkovului, dar nu se știe clar care va fi linia ulterioară de atac.

Vedem o modificare de retorică în media occidentală. Dacă până acum ridicau în slăvi „avansurile Ucrainei în fața unei armate rusești rudimentare”, acum au schimbat foaia și vorbesc despre „reistența eroică a Ucrainei care, iată, a rezistat mai bine de un an unei armate net superioare”. Se fac pregătirile de capitulare?
Un produs Blogger.