Front update - 05.06.2023

N-am mai făcut de multișor un update, așa că actualizez acum situația.

Din dorința de a forța o victorie înaintea summitului NATO, Ucraina a trimis peste 40 000 de soldați pentru întărirea frontului din sud. Și a avut succes: a reușit să avanseze aproximativ ... 300 metri. Mă rog, dincolo de asta, a mai dat câteva lovituri spectaculoase dintre care menționez:
- au reușit capturarea satului Robotîne de la sud de Orihiv(de fapt aceasta a fost înaintarea) 
- au bombardat un depozit de muniție în Donețk
- au mai dat câteva lovituri aeriene asupra infrastructurii civile și militare din zona rusească.

În ceea ce privește cucerirea satului Robotîne, totul s-a dovedit a fi o tactică înșelătoare de-a rușilor care i-au lăsat să pătrundă mimând o retragere pripită. Ucrainenii au inundat satul de trupe și tehnică, după care a venit „lovitura de pedeapsă”: rușii au tăiat aerian liniile de aprovizionare ale ucrainenilor, iar apoi au măcelărit armata și echipamentul din Robotîne, recuperând pozițiile după provocarea unei pierderi teribile armatei adverse. Mai mult, sub impactul focului intens, ucrainenii au ajuns să cedeze și o zonă strategică din nordul Orihivului, dând posibilitatea acum rușilor să țintească direct acest nod strategic pentru AFU.

Pe front este confirmată prezența dronei de ultimă generație Suhoi S-70 Ohotnik-B care, în urmă cu două zile a lovit sediul SBU din Sumî. Suhoi S-70 e mai mult decât o dronă: este un adevărat avion de luptă fără pilot. Cu o anvergură a aripilor de 19 metri și cântărind până la 20 tone(în funcție de armamentul care-i este atașat) S-70 este un game changer al câmpurilor de luptă. 

În zona Bahmut, un atac ucrainean care, inițial, ocupase poziții în zona de nord-vest a orașului a fost întrerupt, iar sub focul intens al artileriei ucrainenii au fost nevoiți să se retragă. 

La Herson, capul de pod ucrainean a fost distrus, după multe bâlbâieli impardonabile. Rușii au prăbușit și mai mult din pod pentru a tăia din elanul AFU de a încerca să-l folosească. 

Ieri dinspre armata rusă am avut o alertă conform căreia AFU se pregătea să atace centrala de la Zaporoja. N-au făcut-o, iar pentru a se proteja de acuze, rușii au părăsit zona centralei, concentrându-se pe apărarea acesteia de la distanță. Ideea e că trupele lui Zelenskyi au în cap provocarea unui șoc similar celui rezultat din dărâmarea barajului pentru a permite înaintarea kamikaze a trupelor ucrainene. Armata rusă menține încă alerta și susține că ucrainenii au în plan să tragă cu Himars și cu StormShadow. Perioada până la summit e una critică, iar Zelenskyi are nevoie ca de aer de o victorie. Remarcăm însă că, până acum, rușii s-au organizat impecabil, provocând pagube imense armatei ucrainene. 

Rămâne să vedem zilele viitoare dacă vom avea contraofensiva sângeroasă pe care și-o dorește drogangiul de la Kiev.
Un produs Blogger.