Deviaţiile sultanului se vor dovedi păguboase!

 „Deviațiile lui Erdogan” au produs o doză de optimism Occidentului și una de supărare Rusiei. Ce se întâmplă? Poziția sa este de neînțeles pentru mulți. 

Nu fac parte dintre cei care cred că Erdogan a avut o iluminare care l-a făcut să se îndrăgostească brusc de Occidentul care-l detestă și de SUA care l-a vrut belit în cel puțin două rânduri. Însă, fără doar și poate, esența sa turcească i-a jucat feste. Să recapitulăm și vom înțelege ceva mai mult.

I-a dat lui Zelenskyi naziștii Azov înapoi, a încheiat un contract pentru producția de drone în Ucraina, s-a pronunțat pentru aderarea Ucrainei la NATO și, în final, s-a lăsat convins să voteze intrarea Suediei în NATO. De ce a făcut această nebunie? Eu am mai explicat și sunt ferm convins că am dreptate. Extinderea capacității de producție de drone Bayraktar este un business din care-și trage bani pentru familia sa(fabrica aparține ginerelui lui Erdogan). Concesiile făcute Ucrainei au ca scop preluarea monopolului cerealelor ucrainene, atât de necesar funcționării fără sincope a industriei turcești de morărit. Iar partea cu Suedia este menită a da acces liber mărfurilor și cetățenilor turci pe teritoriul UE, ceea ce înseamnă o creștere teribilă a business-ului țării. Mai sunt și alte concesii militare care i-au fost făcute de către SUA, dar nu mai insistăm.

Inițial Moscova a avut o atitudine rezervată. Peskov a comunicat că autoritățile țării sale nu-și făceau iluzii deoarece „Turcia e membru NATO și are anumite obligații în cadrul Alianței”. După care, dinspre Moscova s-a comunicat că Rusia va retalia. Între aceste două evenimente trebuie să discernem o atitudine în schimbare a lui Putin. Inițial nu cred că Putin ar fi vrut să îl atace pe Erdogan. Însă, după ceea ce s-a întâmplat cu Wagner, înțelege că există o presiune nu doar din partea populației, dar, mai mult, din partea armatei pentru o radicalizare politică a Moscovei. În aceste condiții Putin nu mai are același spațiu de manevră precum înainte. De aceea a trebuit să ia măsuri dure pentru a pedepsi Turcia. 

În primul rând, la ONU, au pus capăt ajutorului așa-zis umanitar pentru nord-vestul Siriei, un program prin care turcii își înarmau facțiunile radicale și credincioase care se opuneau kurzilor. Apoi, armata rusă împreună cu cea siriană au lovit sângeros pozițiile extremiștilor sirieni susținuți de Turcia. Sunt două mișcări extrem de urâte întrucât întăresc pozițiile kurde dându-le turcilor bătăi de cap. 

Apoi, în ceea ce privește acordul pentru exportul cerealelor ucrainene, nu crede că va mai exista vreun acord. Putin nu mai are „elasticitatea” pentru a ierta - așa cum a făcut-o atunci când l-a anunțat pe Erdogan de atentatul asupra sa. Presiunile echipei din spate sunt dure, astfel încât Turcia va suferi pentru decizia sa. 

Poate până aici n-ați înțeles ce l-a apucat pe turc. E simplu: SUA se află într-o teribilă ofensivă diplomatică pentru blocarea emiterii unei monede a BRICS, astfel încât a deschis larg baierele pungii. Turcul, cum a simțit miros de bani, s-a lăsat condus de instinct. La fel au făcut și indienii care-au anunțat prin câțiva oficiali că nu vor participa la o viitoare monedă BRICS deoarece preferă ... să-și întărească rupia.

Toate acestea însă sunt măsuri conjuncturale și oportuniste. Doar că, intrând pe teritoriul post-Wagner, vor primi răspunsuri destul de dure din partea Kremlinului. Atât Turcia cât și India vor suferi consecințe. Iar India deja se confruntă cu o reducere tacită de 20% a petrolului pe care-l primește de la ruși, aparent sub forma unor „probleme logistice”. E un mod extrem de rusesc de a transmite că ceva e în neregulă!

Un produs Blogger.