Discursul lui Putin de la Summitul BRICS a fost o surpriză de la cap la coadă întrucât, dincolo de vorbe, a prezentat un model economic concret, care nu oferă doar supraviețuire, ci și o dezvoltare pe baze puternice. Culmea, cu toate că teoretic nu sunt surprize mari pentru cei care-au urmărit fenomenul îndeaproape, cifrele brute puse pe masă sunt impresionante pentru oricine.
Conform celor mai recente date(din aprilie 2025) rubla are o pondere de 52.3% din exporturile Rusiei și 56.2% din importurile sale. Ce înseamnă asta? Un control mai bun asupra monedei proprii, o mai mare independență a Băncii Centrale și o posibilitate mai bună de luptă cu inflația. O să las de-o parte controversele legate de Nabiulina deoarece nu-mi dau seama ce joc face.
Ponderea rublei și a monedelor țărilor prietene în comerțul pe care Rusia îl face cu BRICS a depășit 90%! Și 90% din comerțul Rusiei este cu țări BRICS. Chiar și attunci când la celălalt cap se află un occidental. Înțelegeți despre ce e vorba aici? Este efectiv o revoluție, un mod 100% diferit de a aborda economia. Rusiei îi merge bine nu obligatoriu ca efect al paradigmei monetare pe care a adoptat-o, ci ca efect al separării de dolar și EURO, monede care exportă acum întreaga incompetență a Vestului.
De ce e revoluționar discursul lui Putin? În primul rând pentru că prezintă în termeni fruști realitatea, anume că economia înseamnă fenomenul de schimb de mărfuri, nu de speculație. Iar din acest punct de vedere, economiile BRICS nu trebuie să schimbe nimic întrucât ele sunt fabrica lumii. Doar modul în care își decontează vânzările și cumpărările. Atâta timp cât orice fenomen economic sănătos începe cu o materie primă și sfârșește cu un produs finit care satisface o nevoie, rezultă că banul nu trebuie să fie decât un mediu de schimb care să asigure universalitate și nu un framework speculativ care să-i sărăcească pe cei de la bază.
Se spune că 40% din PIB-ul mondial este asigurat de BRICS. Ceea ce însă nu se spune este că partea din PIB-ul mondial asigurată de „Occidentul colectiv” este una care rezultă din „leverage”, adică din speculă. E ca și cum tu ai produce la tine în curte porumb atât pentru tine, cât și pentru mine. Tu vinzi porumbul cu 1 leu pe kilogram, iar cei din curtea ta îl cumpără la acest preț. Eu, îl cumpăr cu 1 leu de la tine, dar prin strategii artificiale(certificări, „trasee logistice autorizate” s.a.m.d.) îl vând la mine în curte cu 99 lei kilogramul. Considerând că avem de-a face cu cantități egale, asta înseamnă că 99% din vânzări sunt asigurate de mine, iar de tine doar 1%. Asta în condițiile în care consumăm același porumb, în aceeași cantitate! Înțelegeți șmecheria? Cam la fel e și cu PIB-ul. Într-adevăr, am simplificat-o, dar am făcut-o pentru a se înțelege că, în realitate, „Occidentul colectiv” este mult sub BRICS.
Există vreo țară, vreo bancă, complet independentă de BIS?
RăspundețiȘtergereDa, daor 63 tari sunt in BIS, cu Rusia suspendata.
ȘtergereFelicitări Puti Din partea unui oltean
ȘtergereDiscursul a fost foarte bun, logic si pragmatic. In urmatorii cinci - cinsprezece ani se vor vedea, practic - real, rezultatele. Nici nu vreau sa-mi imaginez care va fi "starea Natiunii" in UE peste cinsprezece ani.
RăspundețiȘtergereue nu va rezista încă 15 ani!!
Ștergere