Revenim. Mai una, mai alta, mai râdem, mai glumim, cu mine personaj principal. Din când în când încerc discret să deviez discuția. „Să vorbim totuși despre concediu”, zic eu. „De ce? Poate că așa cum vrei tu să „descifrezi” frumusețea, la fel vrem și noi să descifrăm de unde ți se trage!” - zice Angela(de fapt mai mult Anjela), bulgăroaica, glumind. M-am prins că n-am sorți de scăpare, dar când am auzit replica de lângă mine mi-am dat seama că nu-i rost să scap din poziția de victima serii. Deci ce-mi aud mie urechile? „Uneori, când e o femeie frumoasă prin preajmă și-l văd cum se uită, mi-e frică să n-o lase gravidă cu privirea” - susură zâna de lângă mine.
Hai, mai deviază discuția în condițiile respective! Dar cine-a fost victima în dimineața asta când, fără să zic nimic, am luat-o fix în direcția care mi-a trecut prin cap? Mă rog, trăiesc impresii împărțite uitându-mă în dreapta și constatând un calm suspect. Nici măcar nu m-a întrebat unde mergem. Abia într-un târziu mi-a adresat întrebarea și asta doar ca să le dea de știre amicilor bulgari. Hmm, și-acum îmi înflorește mie bănuiala: poate că asta a și vrut, iar eu de fapt îi fac jocul! Iar sunt în dilemă. Cert e că n-ai cum să te pui niciodată cu femeia! Pur și simplu nu se poate. Mă gândesc c-ar trebui să schimb direcția, dar s-ar putea ca și asta să-i convină! Gata, pun punct. Ne vedem în Istanbul.
Jurnal de pribeag - frumusețea din Bulgaria
Bănănăind prin Plovdiv, ne-am împrietenit cu o familie de bulgari. El medic, ea frumoasă. De fapt nu frumoasă, ci superbă, iar în masa aia de arătări se distinge precum o rază de soare într-o beznă absolută. Acum, sincer să fiu, probabil ne-a spus cu ce se ocupă, am impresia că tot prin zona de sănătate. Dar e un defect „profesional” la mine: când sunt în preajma a ceva frumos, practic totul trece pe lângă mine.
Ăsta-s eu: în momentul în care văd o femeie frumoasă, rămân captivat. Aș putea să stau și s-o privesc ore în șir. Nu știu de ce mi se întâmplă asta, parcă aș vrea să-i decriptez frumusețea, să-i găsesc secretul și să-l înțeleg. Nu mă înțelegeți greșit, toată treaba asta nu are absolut nimic sexual în ea - așa cum ar interpreta-o majoritatea publicului actual. Pur și simplu, frumosul mă obsedează, mă capturează și, uneori, dacă dau un ochi pe scaunul din dreapta, constat că mă și cotropește.
Ca să fie treaba treabă, am constatat cu stupoare că și ei, ca și noi, au o dilemă similară: nu știu unde să meargă în concediu. Adică dacă s-o ia spre stânga sau spre dreapta. Noi, blocați în Plovdiv de nehotărâre, ei încă neplecați de-acasă. Și de-asta am luat aseară masa împreună. Să vedem care-s argumentele, că doar-doar ne-om limpezi creierii.
Asta a fost intenția, dar s-a ajuns la altele. Se putea să nu pic eu la mijloc? De fapt și amiciția dintre noi s-a legat tot ca efect al metehnei mele de-a rămâne „cu ochii fixați pe personaj”. Dar nu vă povestesc întâmplarea că veți spune că-i prea ireală. Sau, cine știe?, poate m-oi răzgândi mai târziu și-o să v-o povestesc și pe-asta!
Povestea este ca un tablou viu: plină de culori fine și nuanțe de umor, dar în același timp profundă, captivantă și destul de rafinată. Ceea ce ai reușit să transmiți nu e doar o poveste despre călătorii, ci un adevărat dialog între frumusețea exterioară și cea interioară. Asta mă face să reflectez la modul în care percepem oamenii din jurul nostru și cât de mult poate influența o simplă privire sau un zâmbet...
RăspundețiȘtergereNimic nu ESTE frumos în sine, este vorba de percepția noastră. Felul cum percepem frumosul spune multe despre noi. În cazul de față eu cred că e vorba de o frumusețe rațională. Am observat că dl Diaconu e foarte rațional. Frumusețea rațională vine de la principiile pe care le-am adoptat de-a lungul vieții: frumosul educat. Frumosul educat apare prin comparații cu ceva de acolo din jur sau prin îndeplinirea unor criterii de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Poate fi determinat de cărți pe care le-am citit, de filme pe care le-am văzut, de ceea ce spuneau părinții sau prietenii că e frumos. Poate implica și aspecte de comportament (ceea ce am învățat că e frumos să existe în comportamentul unei femei).
RăspundețiȘtergereFrumusețea care vine din suflet e altfel. E cam ca atunci când ești mic și mama ți se pare cea mai frumoasă din lume. E diferit totuși, e alt tip de iubire. Atunci când iubești din suflet o femeie nu mai poți vedea frumusețea în alte femei. Pentru că frumusețea ei se creează din iubirea ta. Frumusețea din iubire sufletească modifică fizic aspectul omului iubit. La propriu.
Adică se pune pe el un glow, și absolut toate trăsăturile lui devin iubite din cauză că sunt ale lui. Nu-l iubesc din cauză că-mi plac trăsăturile lui, ci îmi plac de mor trăsăturile lui din cauză că-l iubesc. Când se încheie iubirea (dacă se rănesc reciproc), frumusețea care vine din suflet se stinge. Rămân trăsăturile fizice. Pentru un om orientat sufletește trăsăturile fizice nu au putere de atracție.
Femeile sunt orientate sufletește mai mult decât bărbații, și de asta ele sunt fidele din suflet, că nu pot fi atrase de alții. Cei mai mulți bărbați sunt raționali, iar rațiunea nu are putere să păstreze fidelitatea. Fidelitatea nu se referă doar la a avea relații intime cu altul. Fidelitatea vine din suflet cu: respectul, nevoia de a o proteja, frumusețea, grija. Sunt „la pachet” cu iubirea sufletească.
Sunt și multe femei infidele...
ȘtergereSunt foarte multe femei infidele. Multe se bagă într-o relație fără să iubească, din diferite interese, nevoi sau slăbiciuni.
Ștergere1
ȘtergereThe Beholder Does Not Define Beauty
(The concept of subjective beauty is an Enlightenment subversion)
2
The Necessity of Objective Beauty
(And how its rejection is a step toward anti-civilizational chaos)
https://sigmagame.substack.com/
Minunat! mi s-a bucurat inima! Drum bun si concediu placut!
RăspundețiȘtergereToata admiratia pentru lady Diva de langa dl DD! Cine ar avea nobletea si intelepciunea sa tolereze admiratia nedisimulata a partenerului si declaratiile de apreciere a altor frumuseti decat o adevarata doamna, superioara intelectual si generoasa fara limite? Oricat ar fi aprecierea frumusetii doar de dragul artei, postura in care este pusa doamna poate fi una stanjenitoare si ma mir ca un personaj de calibrul lui DD poate sa faca publice asemenea tare comportamentale! Nu sunt deloc onorabile asemenea aprecieri sle frmusetii atunci cand ai alaturi o zânā!
RăspundețiȘtergereE doar vorba de admirație... gândurile nu le poți controla, dar acțiunile, da.
ȘtergerePe de altă parte, mai bine să fie transparență totală. Libertatea e importantă într-o relație sănătoasă.
Ti-a plantat-o Coldea in colaborare cu prietenii lui din Bulgaria.
RăspundețiȘtergereDa, un regionalism super: "Bănănăind" - spectacol lingvistic! Imi amintesc cu placere de o vizita in zona Caras-Severin prin anul 2001, la Carbunari, un sat uitat de lume. Din acel sat am facut o plimbare frumoasa pe Cheile Nerei. Acolo am avut ocazia (de la gazda) sa aud cateva regionalisme: "Uite harsele!" - tradus: Uite soarecele/sobolanul. "Sa ma molaresc si sa ma pun in potrea." - tradus: Sa-mi fac poza si sa ma pun in tablou.
RăspundețiȘtergereDa, un regionalism super: "Bănănăind" - spectacol lingvistic! Imi amintesc cu placere de o vizita in zona Caras-Severin prin anul 2001, la Carbunari, un sat uitat de lume. Din acel sat am facut o plimbare frumoasa pe Cheile Nerei. Acolo am avut ocazia (de la gazda) sa aud cateva regionalisme: "Uite harsele!" - tradus: Uite soarecele/sobolanul. "Sa ma molaresc si sa ma pun in potrea." - tradus: Sa-mi fac poza si sa ma pun in tablou.
RăspundețiȘtergereRegionalisme: Zona Crisana (AR&BH):
Caput: poarta
Istalau: grajd
Credent: dulap mai mic
Fioc: sertar
Tarnat: veranda, terasa.
Moscos: murdar
Ochi mierii: ochi albastri
Culdus: sarac si lenes (astia au ajuns acum "sefi" - din 1948, pana astazi)
T[z]apele/Sclafe: papuci de casa
Corhaz: spital (manci-te corhazu') - blestem.
Lovasca-te nevoia (sa-ti fie foarte greu) - [2025 - 2045].
Sada dracu' pa tine (sa-ti stea dracu' pe umeri)
Manci-te frasu' (sa te loveasca problemele)
E doar puterea de fascinație conferită de o anumită formă dinamizată a focului interior. Victima acestei puteri de fascinație are doar adorația drept scăpare.
RăspundețiȘtergereVasile Voiculescu, adevărat medic creştin, poet şi scriitor, imaginează într-una din schițele sale o formă morbidă de captare a acestei forme de fascinație: o învelire în ceară a trupului femeii, iar ceara să rămână pe un cearceaf.