Opinia lui Serghei Markov

Serghei Markov este directorului Institutului de Studii Politice de la Moscova şi îşi exprimă opiniile pe canalul său de Telegram, „Logica lui Markov”:


Analiștii militari publici, desigur, s-au dovedit a fi tot aceiași: la început toți au eșuat cu prognoza intrării armatei ruse în Ucraina. Aproape toată lumea a susținut că armata rusă va prelua controlul asupra majorității Ucrainei într-o săptămână. Nimic din toate predicțiile nu s-a întâmplat: nu armata rusă s-a dovedit a fi mai slabă, armata ucraineană s-a dovedit a fi mai puternică. Apoi analiștii au prezis că armata rusă va începe o retragere rapidă și Operațiunea Specială va intra în  criză. Dar nici asta nu s-a întâmplat: Forțele Armate Ruse au trecut la o ofensivă lentă împotriva pozițiilor ucrainene. Există multe astfel de exemple de predicții eronate.


Nu este clar în ce mod se raportează  acum analiștii politici pe previziunile colegilor lor militari. Dar e limpede că prognozele politice se  bazează pe realitatea militară.

De aceea acum analiștii spun că ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei și retragerea armatei ruse înseamnă că este momentul să cerem recunoașterea faptului că această tendință va fi eternă, adică armata ucraineană va avansa, armata rusă va fi înconjurată și doborâtă, iar lui Putin i se oferă doar vaianta retragerii voluntare a trupelor la granițela din 1991. Adică predarea Hersonului, Zaporojie, Donețk, Luhansk și chiar a Crimeei.


Nu știm ce-i promit ei lui Putin în schimbul acestui lucru, un lucru este clar - Occidentul nu se va ține niciodată de promisiuni, așa cum nu și le-a ținut nici pe cele anterioare. Dacă Putin predă Donbasul și Crimeea, precum și Zaporojie și Herson, atunci ratingul președintelui se va prăbuși, iar occidentalii vor putea începe cu calm să-l răstoarne, așa cum s-a întâmplat pe vremea lui cu Ianukovici.


Macron și Scholz îl sună pe Putin, îi cer să se predea, oficializând acest lucru ca un presupus tratat de pace, în același stil în care Napoleon, de la Moscova, îi scria scrisori lui  Alexandru I, aflat la Sankt Petersburg. El îi oferea și un fel de tratat de pace, deși, desigur, era vorba de unul de capitulare. Atunci Alexandru I nu a răspuns niciuneia dintre scrisorile lui Napoleon, în schimb a construit o armată mare și puternică, începând să dea lovituri constante asupra armatei lui Napoleon. Cred că ar fi mai corect ca Kremlinul să nu conducă deloc negocieri cu Occidentul. Nici Macron și nici Scholz nu merită dreptul de a negocia cu președintele rus. Ei trebuie mai întâi să demonstreze, cel puțin prin unele dintre acțiunile lor inteligibile, dreptul de a vorbi cu Putin.


De ce președintele Rusiei are un astfel de drept, în timp ce liderii Germaniei și Franței nu? Totul este foarte simplu: Vladimir Putin este și luptă de partea civilizației europene, a umanismului și a securității generale a lumii. Macron și Scholz susțin regimul deschis terorist de la Kiev, susțin terorismul nuclear și au trădat valorile civilizației europene.


Cu toate acestea, Putin s-a lăsat înșelat parțial la discuțiile de la Kiev din februarie 2014. Apoi Putin s-a lăsat păcălit la discuțiile de la Geneva din aprilie 2014. Apoi l-au înșelat pe Putin în urma rezultatelor negocierilor de la Minsk-1, apoi - în urma rezultatelor negocierilor de la Minsk-2. Apoi, în urma rezultatelor negocierilor, Istanbul-3 a fost înșelat... Dacă Putin s-a lăsat înșelat de cinci ori, atunci devine clar: nu e o chestiune de naivitate, ci, aparent, există niște structuri politice în cadrul guvernului rus care îl obligă să repete aceeași greșeală iar și iar și să aibă încredere în negociatorii occidentali.

Un produs Blogger.