Front update - 17.06.2023

Lupte grele azi pe frontul din Zaporoja, cu o presiune teribilă pusă pe ruși. Începem cu frontul de la vest de Orihiv, la Peatîhatki, unde ucrainenii atacă în demență. După ce rușii au respins un atac inițial, a urmat o hemoragioe de trupe și tehnică militară pe linia Kameanske-Lobkove-Peatîhatki. În ciuda pierderilor masive, ucrainenii au reușit să ajungă la limita satului Peatîhatki. Sunt informații că au fost lupte directe de tancuiri și că rușii au ridicat de la sol inclusiv elicoptere de atac pentru a prăji echipamentele ucrainene.

La est de Orihiv, AFU a efectuat un atac masiv reușind să cucerească Dorojneanka. Occidentalii au pus la punct o nouă strategie cu care au intrat în acține cei peste 25 000 de soldați instruiți la bazele NATO, anume atacul pe timp de noapte, profitând astfel de o nouă vulnerabilitate a rușilor. Dotați fiind cu echipamente performante de vedere nocturnă, soldații AFU atacă masiv la adăpostul întunericului. 

De asemenea, în sudul Orihivului, la Rabotino, avem un nou vector de atac al AFU. Vedetele apărării ruse sunt în aceste momente dronele FPV, extrem de capabile, constituindu-se într-o adevărată revelație a actualului moment al luptei. Rușii au raportat invalidarea a aproximativ 15 tancuri și blindate, însă e insuficient întrucât ucrainenii concentrează peste 80 de vehicule blindate pe acest segment.

Ca idee, presiunea pe armata rusă a crescut, iar ucrainenii sunt împinși să execute același tip de acțiuni ca și în trecut, prin concentrarea în puncte fixe a unui număr mare de soldați și tehnică, astfel încât să înece „mitralierele rușilor”. Tehnica e eficientă întrucât AFU poate sparge pozițiile rusești subdimensionate. Astfel, linia de apărare trebuie mutată mult în spate, afectând întregul sistem. În acest sens consider că deja e critică poziția de la Peatîhatki unde rușii trebuie să respingă ucrainenii, ori să mute dispozitivul de apărare ceva mai în spate. Însă, mutarea în spate înseamnă complicarea întregii linii Kameanske-Lobkove-Peatîhatki.(Notă: La ora la care scriu acest material, surse ucrainene anunță cucerirea Peatîhatki, dar încă nu am confirmări din alte părți)

Nu vreau să par cinic, dar trebuie să precizez că marea ofensivă ucraineană se cam dă pe moment în aceleași zone. Nu s-a înaintat mai deloc, dar s-au pierdut efective importante. Urmăresc cu atenție ceea ce se petrece și vă țin la curent.
Un produs Blogger.