Front update - 12.06.2023

Se intră într-o negură în ceea ce privește frontul. Ceea ce e limpede e că Ucraina a concentrat forțe impresionante în sud, devenind cât se poate de clar că frontul din Zaporoja este esențial. Ceea ce a reușit pe moment - confirmat fiind de ambele părți - este o ocupare a câtorva sate. Mă rog, rușii spun că sunt neesențiale și că acelea de fapt nu ar face parte din dispozitivul de apărare, în timp ce ucrainenii spun că le-au cucerit punându-i pe ruși pe fugă. Mai trebuie să treacă ceva timp până să înțelegem exact ce se întâmplă acolo.

De asemenea, ucrainenii au reușit o operațiune de sabotaj în sudul Ucrainei, reușind să distrugă pe o porțiune linia de cale ferată care leagă Rusia de Crimeea(Atenție, nu e vorba despre calea ferate de pe Podul Crimeei, ci despre una care trece prin sudul Ucrainei. 

Rușii raportează că situația nu au scăpat de sub control și că ucrainenii au pierderi însemnate pentru fiecare metru de înaintare. În cursul nopții au lovit mai multe centre de comandă, după cum urmează: centrul de comandă al Brigăzii 47(Orehovo), centrul de comunicații al Brigăzii 65(Zaporoja), centrul de comunicații al Brigăzii 65(Kirovo). De asemenea, au fost lovite centre de comandă și comunicații ale batalioanelor care încearcă atacarea Bahmutului. 

Teoretic, liniile pe care rușii lovesc centrele de comandă și comunicații par menite a pregăti un contraatac rusesc. Acesta, dacă se întâmplă, va fi confirmarea faptului că ucrainenii nu stau deloc bine  pe picioarele lor. În susținerea ipotezei contraatacului stau deplasările masive de tancuri T-90 îmbunătățite aduse în sudul Ucrainei. 

La modul teoretic, anumite formațiuni dezvoltate pe linia frontului sugerează tentative de creare a pungilor în care să fie prinse în capcană forțele armate ucrainene. Ideea e că așa ceva s-a întâmplat în trecut, dar nu a funcționat prea bine, astfel încât cred că se pun în discuție strategii noi. Așa se face că apariția unei pungi nu înseamnă obligatoriu că rușii vor reuși să izoleze „corpul delict” în interior, ci poate sugera, de asemenea, o posibilă fragilitate a frontului în acea zonă. De asemenea, pentru a preveni astfel de încercuiri, ucrainenii atacă în valuri, cu grupuri mici, care cresc pe măsură ce se reușește pătrunderea în adâncime, iar dacă sunt semne de posibilă înconjurare, forțele sunt retrase în timp ce se oferă susținere puternică din spate.

Așadar, ca o concluzie, pe moment avem un echilibru. Ucrainenii nu au făcut avansurile așteptate, iar confirmarea unei anumite fragilități de-o parte sau de alta o vom avea doar când una dintre părți trece la contraatac vizibil, penetrând rândurile celeilalte forțe. 

Un semn că se întâmplă ceva acolo este dat de rărirea teribilă a postărilor soldaților aflați pe front. Acesta era un indicator că una dintre păți e în repaus. Pare că se dau lupte continue.

Un produs Blogger.