Front update 06.01.2023

* Soledar: Rușii au cucerit cea mai mare parte a orașului însă se confruntă cu un nou Azovstal în zona minelor de sare unde s-au retras luptătorii ucraineni alături de mercenarii NATO. Structura extrem de complexă a minelor și proviziile pe care le au acolo poate asigura supraviețuirea soldaților cel puțin câteva luni, astfel încât acolo vor fi probleme destultimp de-acum înainte;

* Bahmut: S-au făcut progrese pe axa Soledar-Bahmut, unde se vorbește despre ocuparea Krasna Gora, curățarea pădurilor din jurul Bahmutului și controlul asupra autostrăzii M03. Cel mai probabil, după controlul total al Bahmutului și Soledarului, rușii se vor concentra pe Siversk, pentru controlul Siversk, asta deoarece trebuie să mențimnă o linie a frontului optimă din punct de vedere al lungimii.

* Ultimul update - și cel mai important - este legat de tentativa masivă de contraatac a ucrainenilor. În timp ce rușii se concentrează pe Bahmut, imediat după ce Putin a dat ordin de încetare a focului pe perioada Crăciunului(6-7 ianuarie), ucrainenii au atacat masiv în zona Donețk-ului. Mișcarea e mai mult decât surprinzătoare, mai ales în condițiile în care semnalizau că ar vrea să dea contraatacul mult mai în nord. 

 A fost un atac masiv, respins de ruși cu ajutorul aviației, care până acum nu sa făcut simțită în zonă. E clar că s-a căutat un punct nevralgic, care să îndeplinească și criteriul mărimii pentru a demotiva armata rusă. E clar că nu e de joacăși că armata Ucrainei va marșa puternic aici, așa cum a făcut-o și în cazul Hersonului. După cum am văzut în bătălia Bahmutului, ucrainenii nu sunt interesați de pierderi. De altfel, pe întreg teritoriu Ucrainei au reînceput înrolările forțate. Urmează o luptă teribilă, probabil adevărata luptă a Donețkului.

Un produs Blogger.