Se încinge situația în Orient

Ies din tăcere pentru că situația se agravează. SUA și Marea Britanie au atacat Yemenul. În ciuda anunțului pompos și al rachetelor descărcate peste desculții de-acolo, pierderile Houthi sunt minime. Cu toate că propaganda yemenită de război a spus că au doborât un F-22, informația nu e corectă deoarece rebelii nu au capacitățile necesare doborârii unei astfel de aeronave. Doar că ... treburile se sucesc.

Rusia a convocat o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate deoarece Marea Britanie și SUA au încălcat dreptul internațional. Este primul pas de susținere pe față a regimului yemenit de către Rusia, iar treaba a provocat o transpirație rece pe coloana vertebrală a oficialilor americani. De ce? Pentru că următorul pas - simetric situației din Ucraina - este trimiterea de armament de top yemeniților. Instantaneu americanii au înțeles situația și au anunțat că „s-au terminat banii pentru susținerea Ucrainei”. Rămâne să vedem dacă mișcarea va fi suficientă pentru ruși. Personal cred că nu.

Iranul, de asemenea, are un cuvânt de spus. Arestarea petrolierului St Nikolas - ca retaliere pentru o acțiune americană din trecut - este un mesaj clar. Mesaj care transmite că următoarea mișcare poate fi închiderea Strâmtorii Ormuz, ceea ce ar ridica nivelul crizei actuale la cote de nebănuit. Și asta nu be totul! 

Mai avem o știre din Irak, unde Parlamentul a dat un ultimatum SUA să-și retragă trupele de pe teritoriul său. Aici e vorba de un eșec usturător al SUA deoarece, ca și în Afganiztan, după ocupația americană, totul se întoarce împotriva lor. Blatul păe care l-au făcut cu kurzii(populație sunită) a făcut ca acum Irakul să fie controlat în proporție de 100% de șiiți, devenind aliatul de facto al Iranului. Și uite-așa, avem un coridor iranian coerent care trece prin Irak, Siria și ajunge în Liban. 

De aceea vă spun clar: situația e mult mai complicată decât pare.

Un produs Blogger.