Cu NASAMS-ul în păpușoi!

Cu toate că ar cam fi necesar un Front Update, pe moment mi-a atras atenția altceva. În bombardamentele rușilor au ieșit în evidență trei chestii:

- modul aberant de funcționare a sistemului nemțesc Iris-T(ucrainenii au vrut să „demonstreze” că au doborât un Kinjal, doar că cei care știu unde să se uite au realizat imediat că „prăvălirea” era a unui interceptor de-al IRIS-T)

- ușurința cu care a fost distrusă matricea Patriot(din nou ucrainenii spun că Patriot a interceptat Kinjalul; așa e, doar că l-a interceptat la sol, împreună cu toate componentele sistemului său!😂)

A treia chestie o scriu separat. Este vorba de fragilitatea sistemului NASAMS care a fost distrus de ruși fără nicio bătaie de cap. Povestea e ceva mai lungă. Inițial occidentalii au împins în Ucraina NASAMS 1, gândindu-se că astfel îi vor îngenunchea pe ruși. A fost un fel de „vax albina”. De aceea, în sistemele livrate pe sub mână acum, au strecurat NASAMS 2 gândindu-se oarecum la fel. De fapt, versiunea 1 a sistemului este veche de vreo 30 de ani, devenind operațională abia în 1995(s-a tot dezvoltat la ea din 1980). De aceea s-au gândit că e prea veche și ar trebui să pună la bătaie varianta revizuită, anume NASAMS 2. Această versiune a apărut prin 2000, devenind operațională în 2006. Diferențele dintre cele două constau în capabilitatea versiunii noi de a utiliza standardele de date LINK 16/LINK 11/JREAP/ATDL-1 și, în special, un radar mult îmbunătățit. Versiunea 3 a sistemului, cea mai avansată, a fost lansată în 2019, iar ceea ce trebuie să rețineți este că diferă de versiunea 2 doar prin capabilitățile SHORAD. 

Acum vine șocul: în timpul atacurilor rusești, sistemul NASAMS 2 a fost distrus cu o teribilă ușurință de către ruși, amănunt sesizat toți cei care știu cu ce se mănâncă socoteala. Astfel încât succesul comercial de până acum al sistemului, cu siguranță va avea de suferit. Deja sunt câteva țări care-și pun întrebarea dacă mai merită să achiziționeze sistemul.

De ce e importantă pentru noi discuția? Pentru că Ministerul Apărării vrea să cumpere NASAMS 3, din nou cu banii înainte. Asta în condițiile în care sunt cel puțin doi competitori care oferă condiții mai bune și rezultate palpabile. Primii sunt francezii - pe care chiar dacă nu-i suport, oferă acces la ultima tehnologie și investiții palpabile în România - iar ceilalți sunt cei de la Rafael Defense, care cel puțin au demonstrat în condiții reale de atac ce anume poate face sistemul lor.

Un produs Blogger.