Front update - 27.10.2023

Ucraina

Încercuirea Avdivka mai are o singură spărtură de 7 kilometri spre vest. Rușii înaintează încet, dar sigur, sugrumând dușmanul. Acum aprovizionarea feroviară a ucrainenilor este compromisă deoarece rușii au ocupat o zonă cam de 1 km de-a lungul căii ferate. Esențială e lupta pentru satele Berdychi și Stepove, de unde se poate obține vizibilitate asupra unei fabrici de procesare a cărbunelui extrem de bine fortificată, un complex similar Azovstal. 

Ucrainenii au mutat comandamentul forțelor militare în Kramatorsk, sugerând că se află în retragere și încercând să întârzie înaintarea rușilor. Vă spuneam zilele trecute că AFU a atacat surprinzător de isteric, mirându-ne, în condițiile în care asistența de la americani a cam... fost praful de pe tobă. De fapt e vorba de un ordin de-al lui Zelenskyi care a cerut conducătorilor militari să-și îndeplinească targetul de înaintare de 500m pe zi. Cuprins probabil de aburii drogurilor, Zelenskyi dă ordine care sugerează un individ total lipsit de discernământ, trăind într-o lume paralelă. Doar că această lume paralelă a drogatului are consecințe tragice pentru cei de aici, din lumea reală.

În localitatea Voznesensk, la nord de Nikolaiev, se afla un depozit ultrasecret ucrainean în care erau stocate toate rachetele Storm Shadow/SCALP recent primite de ucraineni. Rușii l-au atacat cu șase drone Shahed modernizate, reușid distrugerea sa din temelii! Autoritățile spun că infrastructura critică a fost lovită și că ar fi nevoie de evacuarea populației. Nu-mi dau seama ce înseamnă asta, dar e posibil ca acolo să fi fost stocate și ceva bombe murdare despre care nimeni nu spune mai nimic. 

Israel 

Forțele IDF au efectuat noaptea trecută raiduri în cartierul Shuja'iyya și de-a lungul fâșiei Gaza. A fost o mișcare combinată, aeriano-navală menită să ofere sprijin unei eventuale invazii terestre la scară. Israelienii spun că au distrus zonele cele mai active în lansarea rachetelor și că ar fi distrus o bază a forțelor marine ale Hamas. Acum, fie vorba între noi, baza respectivă probabil avea bărci gonflabile dotate cu motoare Yamaha, altceva nu văd ce-ar putea fi. Cu toate acestea, HAMAS a efectuat o nouă lansare în forță de rachete spre Tel Aviv, provocând epuizarea sistemului Iron Dome, astfel încât mai multe rachete au reușit să cadă în diverse zone ale orașului provocâd distrugeri materiale. 

În momentul în care scriu materialul de față, am informații că israelienii bombardează masiv nordul Gazei. Conform unor imagini de la fața locului, din localitatea Ashkelon - situată la aproximativ 15 km de Gaza, cerul e luminat ca ziua de la explozii. Hamas încearcă să dea o replică nebuniei începute de Israel deoarece sună sirenele în orașele de graniță, dar pare că iadul s-a rostogolit peste palestinieni.

Un produs Blogger.