Front update 10.10.2023

Israel 

Pierderile Israelului de până acum se ridică la peste 1000 de soldați morți și un număr neprecizat de răniți. E un record absolut care arată multe probleme interne de organizare. Cu toate că se marketează rezolvarea situației, treaba departe de finalizare. Într-adevăr, cu o dărnicie demnă de fapte mai bune, evreii au culcat la pământ toate construcțiile civile din Gaza. O acțiune absolut aberantă, care nu va face decât să-i radicalizeze și mai rău pe palestinieni. De clamat însă nu pot putea clama victoria decât după efectuarea unei operațiuni terestre, care va veni la pachet cu numeroase surprize.

Pe moment există numeroase probleme date de faptul că, în ciuda mobilizării întregii armate, treburile nu se desfășoară „ca la carte”. Au existat mai multe zone recucerite de palestinieni. E de menționat și că, pe moment, nu s-a stins conflictul din interiorul Israelului, iar asta e devastator pentru marketingul politic. Studiind presa de acolo poți limpede realiza că Netaniahu și-a făcut extrem de greșit calculele. Iar aici avem de-a face cu o problemă imensă pentru el.

Culmea, Hamas nu e mort. În cursul zilei de azi am avut o nouă ploaie de rachete peste aeroportul Ben Gurion, la ora redactării acestui material neștiind rezultatul. Și, în continuare, sunt numeroase atacuri din partea forțelor infiltrate, astfel încât „tranșarea” problemei încă nu e finalizată. Asta arată că există o forță destul de mare de luptători și o bază materială suficientă pentru prelungirea conflictului. V-am spus încă de la început că avem de-a face cu un conflict mult mai complex decât ceea ce am avut până acum acolo și mă aștept la numeroase răsturnări de situație. 

Ucraina

La umbra conflictului din Israel a scăzut vizibilitatea Ucrainei, asta dând posibilitatea rușilor să continue mai apăsat ofensiva. În zona Artemovsk forțele rusești au reușit să cucerească două zone esențiale în sudul și nordul vecinătății vestice a orașului, ceea ce semnalizeză iminența unei închideri a buzunarului în care sunt sute de luptători ucraineni. O situație similară avem la Avdiivka, unde, de asemenea, un imens buzunar se pregătește de închidere: dinspre nord e atacată Orlivka, iar dinspre sud Svejerne. 

Mai la nord, în zona Kupiansk, se raportează avansuri semnificative, dar lupta se dă tot în zona localității Sinkovka, situația fiind cumva similară celei pe pe frontul din sud, unde ocupația Rabotîne se schimbă zilnic. Pentru ruși este esențială depășirea cât mai rapidă a Kupiansk-ului pentru a-și putea duce la îndeplinire task-ul de recuperare în această lună a punctelor esențiale din direcția Harkov.

În sudul frontului s-au întețit luptele pentru insulele de pe Nipru. În zona Herson rușii fac eforturi de apropiere strategică de linia Niprului pentru a putea ataca în operațiuni fulger malurile drepte ale râului. Este o operațiune complexă deoarece zona nu e deloc ofertantă din punct de vedere strategic, dar trebuie s-o ocupe pentru a-și putea continua operațiunile spre Nikolaiev, primul target strategic al zonei de sud. 

E cât se poate de clar că Ucraina e destul de istovită, iar rușii profită de asta. Situația e critică, asta rezultând inclusiv din declarațiile recente ale lui Arestovici care sugerează că e timpul să se treacă la defensivă. Asta probabil deoarece efectiv nu mai au trupe, iar armele și munițiile sunt pe terminate. Ca o imagine generală, opinia tuturor este aceea că avem de-a face cu o forță istovită, pe cale de a fi abandonată. Știu că americanii au promis sprijin, dar în condițiile în care sute de soldați ucraineni se predau zilnic rușilor, banii nu fac nimic. În plus, evidența prezenței armamentului american în mâna Hamas e o situație suficient de jenantă pentru Ucraina și regimul său corupt. Degeaba arată către Rusia în condițiile în care Stinger-urile americane au ajuns inclusiv în posesia mafiei mexicane a drogurilor. Și-acolo tot „rușii le-au trimis”?

Un produs Blogger.