Front update - 12.04.2023

N-am mai făcut de mult un rezumat, astfel încât revin acum cu o situație la zi a forțelor combatante. Voi prezenta totul din sud până în nord, astfel încât la final să aveți o imagine clară. 

Încep prin a vă spune că armata rusă a fost complet revizuită. Avem un corp de armată responsabil pentru zona sudică, numărând aproximativ 250 000 de oameni și un altul pentru zona de est, cu 350 000 de oameni. Cu toate că poate părea un număr mic de soldați, trebuie să înțelegeți că e vorba de trupe odihnite, care fac schimburi periodice cu „soldați proaspeți”. Aritmetica e simplă: din cei 300 000 de soldați înrolați de ruși, doar 100 000 au ajuns în zona frontului, iar dintre aceștia doar 40% au fost implicați în conflictul actual. Unde-s restul? Asigură pozițiile în zonele de unde au fost dizlocați soldații care luptă acum în Ucraina. Ceea ce trebuie să înțelegeți este că forța armată de care dispune Rusia pentru Ucraina este mult mai mare deoarece trebuie luați în considerare și soldații care se odihnesc și care pot fi trimiși în regim de urgență pe front.

Ca și strategie, rușii au doi vectori: pe de o parte loviturile în puncte nevralgice pentru a contracara orice contraofensivă americană, iar de partea cealaltă organizarea de „buzunare Kursk” în care să atragă forțele ucrainene. De altfel aceste elemente sunt dezvăluite și de UcraLeaks. Și-acum să începem cu actualitățile de acolo.

Începem cu delta Niprului unde, cu un TOS-1A, rușii au „nivelat” o mică insuliță utilizată de ucraineni ca depozit de arme pentru un eventual contraatac. Insulița era folosită ca fort militar încă din perioada țaristă. 

În Herson aviația rusă a avut mai multe atacuri punctuale asupra zonelor strategice. Se știe sigur că a fost eliminat un depozit de muniție și un parc auto.

În Zaporoja au fost rearanjări ale pozițiilor rusești. În plus, de-a lunguul liniei frontului se observă fortificații extrem de solide făcute de armata rusă.

Situația rămâne încordată în Artemovsk(fostul Bahmut), unde trupe radicalizate ucrainene mai controlează aproximativ 10% din oraș. Rușii nu sunt dispuși să mai piardă în lupta directă cu aceștia astfel încât preferă atacurile de la distanță și izolarea lor în încercuire până când renunță. De altfel, rușii au cucerit toate zonele importante și au trecut la reconfigurarea orașului pentru a rezista unui eventual asalt ucrainean. De asemenea, se fac eforturi intense pentru repararea căii ferate care ar urma să fie folosită pentru aprovizionarea frontului rusesc.

Ucrainenii par a avea serioase probleme. Conform UkraLeaks antiaeriana ucraineană e pe cale să rămână fără muniție. SA-11 Gadfly deja nu mai are muniție, iar proiectilele pentru S-300 sunt estimate a se finaliza la sfârșitul acestei luni. De aceea se fac presiuni teribile pentru ca Grecia să-și încalce contractul pe care-l are cu rușii și să livreze toate dispozitivele S-300 pe care le deține, cu muniția de rigoare. Chiar și așa, asta doar va prelungi agonia Ucrainei. 

De asemenea, AFU a intrat într-o teribilă criză de personal, iar cel existent este absolut nepregătit. Iată și motivul pentru care Ministrul Apărării din Ucraina a făcut apel la NATO să-și trimită trupe. E interesant să vedem dacă americanii vor încălca și această ultimă linie roșie.

Un produs Blogger.