Front update 04.03.2023

Artemivsk: Prigojin le-a dat un ultimatum ucrainenilor aruncați irațional în luptă de Zelenskyi, promițându-le un culoar de trecere dacă pleacă acum. Mulți au profitat de ocazie în condițiile în care se știe că după expirarea ultimatumului va fi măcel. Cu toate acestea, numeroase unități radicalizate luptă în continuare în zona fabricii Azom(un fel de Azovstal). Se raportează că în retragere ucrainenii au lăsat o grămadă de echipament militar valoros. 

Ugledar: Rușii s-au restabilit, atacând pe mai multe linii. De data aceasta rezistența ucrainenilor este menită strict a încetini avansul rusesc deoarece se lucrează din plin la fortificarea Slaviansk-ului și a Kramatorsdk-ului. Practic aceea este ultima retragere a forțelor ucrainene. 

Kupiansk, rușii luptă destul de bine și de determinat. Rapoarte neconfirmate spun că suburbia orașului Kupyansk, Petropavlovka și așezarea Perșotravnevoe din regiunea Harkov au intrat sub controlul rușilor.

* Că situația e dezastruoasă pe front,  se vede din declarații. Americanii și ucrainenii știu că vor pica numeroase piese de rezistență în următoarea perioadă și de aceea caută să impună alte evenimente. Cum a fost, de exemplu, atacul terorist din Rusia. Mai țineți minte că susțineau că n-a fost nimic acolo? 

* Între timp, media mainstream pare scăpată de sub control: 

  • CNN raportează, citând o sursă ucraineană, o situație de-a dreptul tragică pentru Ucraina: 259 000 morți, un număr similar de răniți sau infirmi, peste 80 000 de dispăruți și aproape 30 000 prizonieri. Trăgând linie ajungem la peste 600 000 de „disponibilizări” din armata Ucrainei. Înțelegeți de ce drogatul făcea apel ca statele occidentale să-și trimită fii să lupte în Ucraina?
  • Washington Post sparge blocajul media asupra lui Seymour Hersh, dând chiar și un link către articolul acestuia. O fi oare din cauza situației explozive din Consiliul de Securitate unde se cere insistent tragerea la răspundere a SUA pentru distrugerea infrastructurii civile?

În fapt, toate aceste elemente n-ar trebui să ne dea speranțe. Sunt doar repoziționări strategice. CNN mai are puțin și nu va fi urmărită nici de proprii angajați, iar presa scrisă americană deja e într-un picaj înfiorător.  

* Olaf Scholz, la întâlnirea cu Biden a spus că e esențial ca aliații să stea cu ucrainenii atât timp cât va fi nevoie. Cam cât? - ne-am întreba? Până la a doua cucerire a Berlinului o fi OK?

Un produs Blogger.