Front update - 04.05.2023

Sunt informații multe de pe front.

Voi începe cu atacul ucrainean cu drone asupra Stavropolului unde au reușit să declanșeze o explozie la un depozit de combustibil. Faptul că se ajunge atât de departe în interiorul Federației Ruse ar trebui să le pună întrebări serioase oficialilor de acolo. De asemenea e de neînțeles cum de atâtea obiective sunt în continuare neprotejate în condițiile în care rușii au arme antidronă extrem de eficiente.

De asemenea, ofensiva Ucrainei s-a întețit. Ieri s-a încercat o infiltrare în Zaporoja care a a fost dejucată și respinsă din față. de asemenea, în ultimele zile, la Herson au fost câteva tentative la fel de nereușite. Ceva mai pregnant par a fi stat treburile în Ugledar, unde unități ale AFU au atacat în disperare. Însă, în câteva ore, rușii au respins atacul fără eforturi deosebite.

Evgeni Prigojin susține că atacul ucrainenilor a început și că tactica e oarecum similară celei din trecut, trimițându-se în față oameni nepregătiți, dar mulți. De aceea și pierderile armatei Ucrainei sunt imense. Conform lui Prigojin, ucrainenii au pierdut peste 15 000 de oameni doar în ultima lună. Cifra nu e deloc exagerată, date fiind estimările din surse diferite care arată că în conflict mor în general 450-500 de ucraineni pe zi. 

Dinspre ruși aflăm că au reușit să preia controlul total asupra localității Marinka, zonă extrem de promițătoare pentru ei. După Mariinka, prioritatea zero a rușilor este Avdiivka care trebuie cucerită rapid pentru a consolida securitatea orașului Donetsk. 

În Bahmut/Artimovsk ucrainenii controlează aproape 2% din oraș, dar, în nebunia sa, Zelenskyi a trimis forțe suplimentare care, „cu orice preț”, trebuie să încerce împingerea rușilor. Lupta e foarte grea, iar ucrainenii par a accepta efectiv orice număr de morți. Strategia lor e efectiv irațională, încercând să repete în Bahmut ceea ce s-a petrecut la Stalingrad, de data aceasta fiind devotați narativului că Bahmultul îi va îngropa pe ruși.

A produs o mare emoție o dronă de recunoaștere care a mers multicel deasupra Kiev-ului. Într-un final ucrainenii au reușit să o dea jos, doar că, din punctul meu de vedere, tot tămbălăul a fost menit identificării gurilor de foc ale antiaerienei, cel mai probabil urmând un nou atac cu rachete hipersonice. 

Atât pe moment.
Un produs Blogger.