Front update 13.02.2024

* Spetsnaz-ul rus a reușit să intre în estul Ceasiv Iar, ceea ce este o surpriză chiar și pentru comandamentul rusesc deoarece nu se așteptau ca ucrainenii să se prăbușească atât ușor. Anumite rapoarte vorbesc despre începerea evacuării localității de către ucraineni, în timp ce alte surse vorbesc doar despre evacuarea părții estice, AFU intenționând să-și regrupeze apărarea în vest. După cum vedeți pe hartă, Ceasiv Iar are o configurație care permite „ruperea” sa în două în cazul unui conflict, mai ales că există o separare între cele două părți, anume canalul Siversʹkyy Donets. 

De asemenea, mai menționez că fortăreața propriu-zisă se află în partea de vest a localității, pe o colină înaltă, astfel încât e mai ușor de apărat.

* Foarte interesantă evoluția din Avdiivka deoarece rușii au schimbat radical tactica. În loc să mențină un front unitar, care să câștige teren din înaintarea lentă și sufocarea dușmanului, acum atacă într-un stil 100% de gherilă. Unități ale Spetsnaz, împreună cu soldați, s-au infiltrat în TOATE zonele orașului și vânează ucraineni. Brigada 110 a AFU, care apăra centrul localității, a fost nevoită să se retragă din cauza pierderilor imense pe care le-a avut.

Toată structura defensivă grea este absolut inutilă întrucât forțele speciale rusești atacă acum de oriunde. E interesantă însă coordonarea dintre soldații ruși care reușesc, printr-o stranie sincronizare, să atace din direcții diferite în același timp. Spre deosebire de Bahmut/Artemovsk, aici rușii au o tactică mult mai aplicată și extrem de eficientă. Rămâne să vedem dacă vor multiplica tactica inclusiv la celelalte fortărețe pe care le au în vizor(Ceasiv Iar, Vuhledar, Kramatorsk etc.)

* Lovitură devastatoare a rușilor la Selidovo, la nord de Avdiivka. Peste 1500 de soldați ucraineni au fost strânși acolo pentru a se antrena. Rușii, având date exacte despre operațiunea AFU, au atacat cu muniție cu fragmentație, cu MLRS și rachete Iskander, reușind decimarea întregii baze și a soldaților de-acolo. E o dovadă de un profund amatorism întrucât nu poți organiza exerciții atât de aproape de linia frontului, mai precis în raza de bătaie a artileriei rusești(aprox. 25 km de pozițiile rusești). Pare că noul conducător al armatei Ucrainei e deosebit de competent. Așa cum, de altfel, a tot dovedit-o în actualul conflict!



Un produs Blogger.